Balkonginredning | ByggmaxBalkonginredning | Byggmax

Balkonginredning

Här ger vi dig våra bästa tips för att inreda balkongen. 

Med rätt inredning så kan du göra din balkong till en riktig härlig oas - en plats för avkoppling och gemenskap. Här har vi samlat lite balkonginredningstips, för inget är väl bättre än att sätta sig ute på balkongen och njuta av solen strålar med en god kopp kaffe?

Balkonginredning | ByggmaxBalkonginredning | Byggmax
Balkongmöbler | ByggmaxBalkongmöbler | Byggmax

Välj rätt balkongmöbler

När du ska välja balkongmöbler är det viktigt att utgå från storleken på balkongen. Balkonger finns i alla sorters storlekar, allt från franska till stora uterum. Vad får du plats med och hur kan du använda utrymmet till max?

Fundera även på hur du vill ha det på din balkong. Kanske vill du skapa en trevlig matplats på balkongen med ett ordentligt matbord och stolar? Eller så vill du hellre skapa en avslappnad loungemiljö med soffa och sköna solstolar? Välj sedan möbler utifrån detta. 

Om du har en mindre balkong kan det vara bra att köpa stolar och bord som går att fälla ihop, på så sätt kan du enkelt fälla ihop eller ta fram dem vid behov.

Öka mysfaktorn med textilier

Textilier och kuddar gör stor skillnad för balkongens mysfaktor. Känns balkongen kal och tråkig kan härliga och färgglada textiler görs susen, en tålig utomhusmatta är ett bra alternativ för dig som kanske inte vill lägga ett helt nytt golv på balkongen men ändå vill göra en förändring. 

Tänk på att det kan vara bra att göra plats för kuddar och textilier någonstans, som tex i en förvaringsbox. Annars hamnar de ofta i högar på eller precis innanför balkongen. En dyn-box/förvaringsbox skyddar även textilierna från regn, fukt och smuts. 

En ljusslinga på balkongen är dekorativt att ha året runt och lyser upp fint i mörkret.  Ljuslyktor och levande ljus skapar en ombonad och mysig känsla.

Balkongväxter | ByggmaxBalkongväxter | Byggmax

Låt balkongen blomstra

Växter gör balkongen mer personlig och hemtrevlig. De skapar liv! Se till att hitta växter och blommor som trivs på din balkong, är balkongen mörk med mycket skugga eller i direkt solläge? Köp blommor som är anpassade för balkongens läge och den aktuella årstiden så kommer de att hålla länge. Har du ont om plats på balkongen kan du i stället för krukor satsa på en balkonglåda som du kan hänga direkt på räcket. På så sätt sparar du värdefull plats.

Det går också utmärkt att odla i mindre utsträckning på en balkong. När man odlar i balkonglåda eller kruka krävs ofta extra näring och vatten, annars är det bara att prova sig fram vad som funkar. Ett litet miniväxthus är en rolig idé både för vuxna och barn.  

Lägg golv på balkongen

Ett nytt golv kan ge balkongen ett helt nytt liv. Ett populärt val när det kommer till balkonggolv är trall, hos oss på Byggmax hittar du många olika golvalternativ till balkongen. Både i trä, plast och kompositmaterial. Har du ett slitet golv kan rengöring och inoljning göra susen!

Insynsskydd på balkongen

Har du nära till grannen, mycket insyn eller kanske störs av vind eller ljud från vägar och trafik. Då kan en spaljé eller en skärmvägg vara en bra idé. På så sätt håller du nyfikna ögon och störande ljud borta från din balkong. En spaljé är dessutom perfekt för dina högväxande blommor.

Förläng balkongsäsongen med infravärme

Infravärme gör att du kan njuta av tiden ute på balkongen ännu längre, tidiga vårdagar och sena höstdagar blir varma och sköna med infravärme. Hos oss på Byggmax hittar du både stående, tak- och vägghängda infravärmare.

Grilla på balkongen

Grillat är godast? Många uppskattar att grilla, särskilt under sommaren. De flesta bostadsrättsföreningar eller hyresvärdar har regler kring grillning på balkong. De flesta godkänner elgrillar men förbjuder kol- och gasolgrillar. Ta reda på vad som gäller där du bor!

Elgrill på balkongen | ByggmaxElgrill på balkongen | Byggmax