Tips och råd för att borra i kakel | ByggmaxTips och råd för att borra i kakel | Byggmax

Borra i kakel

Vi ger våra bästa tips och råd för att borra i kakel.

Självklart vill vi inreda våra kaklade badrum och kök med lite hyllor, speglar och krokar. För att göra det kan det krävas att vi borrar i kaklet. Många känner sig dock nervösa inför detta. Lugn, med noga förberedelser, ett sansat tillvägagångssätt och rätt redskap kommer det inte vara några problem. Oavsett om du redan har kakel på väggen eller ska sätta upp nytt kakel finns det möjligheter att borra.

Vi kommer här reda ut vad du behöver tänka på innan och ge våra bästa tips och råd för hur du ska borra i kakel.

Tips och råd för att borra i kakel | ByggmaxTips och råd för att borra i kakel | Byggmax

Viktigt med planering

Planering är A och O när det kommer till att borra i kakel. Dels för att det ska bli symmetriskt snyggt, dels för att det finns vissa regler kring att borra i våtutrymmen. Mät därför ordentligt var hålen ska sitta. Finns det möjlighet att borra i kakelfogen i stället är det enklare. Då finns även möjlighet att ta ner det du satt upp och sen foga hålet på nytt. Ett hål i kakelplattan är däremot svårt att dölja. Ibland är man dock tvungen att borra i kakelplattan och detta är viktigt att göra på rätt sätt. Kakelplattor är ett poröst material och risken är att kakelplattorna spricker om de utsätts för stort tryck.

Det finns även regler kring håltagning på uppsatt kakel i våtutrymmen. Vid minsta osäkerhet rekommenderar vi att du först kontaktar behörig installatör om råd innan du påbörjar borrningen. Ta gärna också kontakt med ditt försäkringsbolag för information kring vad som gäller vid eventuell utbetalning om en privatperson har borrat i våtutrymmet. Är allt i sin ordning kan du nu gå vidare till hur du borrar i kakel.

Förberedelser innan du borrar

1. Börja med att rengöra kakelplattan med en fuktig trasa och undersök ifall den har några sprickor. Har kakelplattan en spricka ska du inte borra i den.

2. För att sedan borra i kaklet behöver du en särskild kakelborr. En kakelborr är speciellt anpassad för kakel och tar sig igenom utan att det spricker. Kakelborren kan användas i din vanliga borrmaskin, men ska inte användas i en slagborr.

3. Markera där du ska borra och placera ett kryss av maskeringstejp över. Detta gör att du får stabilare underlag och minskar risken att slinta med borren, särskilt om du står i en obekväm arbetsställning. Tänk på att du måste kunna se markeringen under tejpen.

4. Vid borrning av kakel finns det risk för att det sprätter flisor. Sätt därför på ett par passande skyddsglasögon.

Dags att borra i kaklet

1. Borra nu lugnt och metodiskt med ett litet tryck för att undvika att kaklet spricker.

2. Friktionen gör att det kan bli varmt under borrningen vilket kan skada kaklet. Se därför till att ha en sprayflaska med vatten nära och spraya borren ungefär var 15-20 sekund. Ta en paus om du märker att borren fortfarande blir väldigt varm.

3. Dra sedan försiktigt ut borren, fyll hålet med våtrumssilikon och sätt i skruv eller plugg som ska sitta där. 

Sådär! Nu är du klar för att sätta upp dina inredningsdetaljer i köket och badrummet. 

Inspireras av våra gör det själv-guider