Undergolv och läggning

Hos Byggmax hittar du ett brett sortiment av olika undergolv och golvunderlag för olika golv och tillfällen. Här hittar du också alla tillbehör du behöver när du ska lägga nytt golv.

Du kommer väl ihåg golvunderlägget när du ska lägga golv? Det är viktigare än du tror! Ditt val av underlag är ofta avgörande för att läggningen av golvet ska bli bra. Det bidrar till att jämna ut, ljuddämpa, isolera samt ge ett mjukare golv att gå på. Rätt golvunderlag ger helt enkelt förutsättningar för att ditt nya golv ska bli både snyggt och att det fungerar som det ska.

 

Vad är ett undergolv?

Undergolv är ett samlingsnamn för de material som ska beläggas under ditt valda golv. Beroende på vilket golv du väljer att köpa samt på vilka förutsättningar du har hemma finns olika typer av golvunderlag anpassade till respektive golv och miljö. I regel kan man säga att huvudsyftet för underlaget är att plana ut ytan under golvet så mycket som möjligt. Detta för att undvika knarrningar och ojämnheter då golvet är lagt. Därutöver har specifika underlag olika egenskaper som gör de extra välanpassade till olika golvtyper eller golvläggningsprocesser. Exempelvis erbjuder Byggmax därmed specifika underlag anpassade för golvvärme osv.

Underlag ger dessutom en stegljudsdämpande effekt som ger inomhusmiljön betydligt mer behaglig. Det lönar sig att satsa på ett vettigt underlagsgolv och göra jobbet ordentligt!

Hur lägger du ett undergolv?

Att lägga undergolv är ingen svår process och ger dessutom hög valuta för insatsen samtidigt som du vet med dig att du gjort ett ordentligt jobb. I grunden gäller det att välja rätt underlag till rätt golv och hemmaförutsättningar. Därefter är det en fråga om att lägga det jämnt och plant innan du lägger på golvet. Vi på Byggmax hjälper gärna hemmafixare att göra och hitta rätt – fråga oss om du är osäker på hur du ska göra eller vilket underlag du ska välja!

Har du en grund av betonggolv behöver du ofta kontrollera före golvläggning om grunden har en inbyggd ångspärr eller ej. Detta för att undvika fuktspridning under ditt nylagda golv. Detta kan du vanligen kontrollera genom att kolla byggritningar handhållna genom fastighetsförvaltare eller dylikt. Har de inte ångspärr rekommenderar vi att man före läggning av underlaget först lägger ett lager av åldersbeständig plast eller lämplig byggfolie. Därefter läggs lämpligt underlag baserat på ditt val av golv.

Hur mycket får ett golv luta utan läggning?

Kontrollera att golvet är jämnt. Hittar du några ojämnheter kan du försöka sandpappra eller slipa bort dessa. Vid stora ojämnheter rekommenderas att flytspackla innan golvet läggs.

Vi guidar dig rätt

Vilken typ av undergolv ska jag välja? Hos oss på Byggmax hittar du flera olika att välja på. Nedan finner du en lista på våra vanligaste valda underlag:

Underlagsfoam
13002: En åldersbeständig underlagsfoam i polyetenplast avsedd för stegljudsdämpning vid golvläggning. Lämplig för laminat- och trägolv.  Bästa Stegljudsklass  ≥ 20 dB.
CE-märkt och godkänd enligt svensk och europeisk standard: SS EN 16354:2018.

Underlagsrulle av XPS
Art.13008: Denna underlagsisolering, som har en speciell perforering, är särskilt anpassad för golvvärme. Dessutom minskar den buller från eventuella rum under med upp till 18 dB.

Underlagsskiva av XPS
Art.13007: Detta golvunderlag av XPS-material ger en perfekt ljudisolering. Det går snabbt och bekvämt att installera och är bara 3 mm tunt.

Underlagsrulle Korkmatta 2 mm

Art. 13019: En ekologisk och miljövänlig underlagsrulle tillverkad av naturkork. Ett bra alternativ till underlag av plast. Motståndskraftig för tunga belastningar, är slitstark och fuktmotståndig. Snabb och enkel att installera.

 

Undergolv och läggning hos Byggmax

Välkommen in i din närmaste Byggmax-butik eller online för att se hela vårt sortiment av undergolv och läggning. 

I vår gör-det-själv-guide hittar du hur du lägger parkett- och laminatgolv.  

Kom ihåg underlaget när du ska lägga golv. Det är viktigare än du tror. Byggmax erbjuder ett brett sortiment av undergolv och alla tillbehör du behöver inför läggning av golv. Underlagsgolv fyller håller undan fukt och skyddar ömtåliga golv. Golvunderlag ljuddämpar dessutom och är ofta en förutsättning för att du ska kunna ha snygga och väl fungerande golv i hemmet.


Vad är ett undergolv?

Golvunderlägg, kan också kallas mellanlägg planar framförallt ut underlaget så att det blir lättare att lägga ett snyggt golv ovanpå, till exempel klinkers. De kan möjliggöra golvvärme och i sig själva vara värmeisolerande. Hos oss hittar du även alla de tillbehör och verktyg du kan behöva för ditt golvprojekt. Allt från monteringssatser till underlagsfoam som ger golvet flera goda egenskaper. Visste du att det kan vara bra med plast under golv? Det finns även rullar med återvunnet papper som ger dina golv de rätta kvalitéerna. Vi hjälper dig gärna till rätta om du är osäker på vad som passar bäst i ditt hem.

 

Hur lägger man undergolv?

Om du själv lägger in ett underlagsgolv och sedan fortsätter med den synliga delen av golvet så vet du att det har blivit bra gjort. Det är heller inte svårare än att i princip vem som helst kan klara av det med en gnutta tålamod, vettiga verktyg och bra instruktioner. Vi på Byggmax är vana vid att hjälp hemmafixare till rätta, tveka inte att fråga oss om råd om du är osäker på hur du ska lägga upp ditt projekt. Produkter som underlagsfoam bidrar, även om de inte syns, till miljön inomhus. De har en stegljudsdämpande effekt och isolerar bra mot fukt. Det lönar sig alltså att satsa på ett vettigt undergolv.

Hur mycket får ett golv luta innan läggning?

Kontrollera att golvet är jämnt. Hittar du några ojämnheter kan du försöka sandpappra eller slipa bort dessa. Vid stora ojämnheter rekommenderas att flytspackla golvet läggs.

 

Vi guidar dig rätt

Underlagsfoam
Art.13020: En åldersbeständig underlagsfoam i polyetenplast. Du rullar ut foamen innan du lägger det nya golvet och tillpassar den enkelt med kniv. Stegljudsdämpande.

Underlagsrulle av XPS
Art.13008: Denna underlagsisolering, som har en speciell perforering, är särskilt anpassad för golvvärme. Dessutom minskar den buller från eventuella rum under med upp till 18 dB.

Underlagsskiva av XPS
Art.13007: Detta golvunderlag av XPS-material ger en perfekt ljudisolering. Det går snabbt och bekvämt att installera och är bara 3 mm tunt.

Underlag till NEO komposit-/vinylgolv
Art.13050: Underlagsfoam med hög densitet som tillverkas av mycket stryktålig cellplast. Skivorna är bara 1,5 mm tunna och är därför optimala som underlag till vårt tunna vinylgolv NEO. Underlaget jämnas ut, stegljud dämpas och foamen är dessutom okänslig för mögel.

Låt en hantverkare hjälpa dig! Få en offert här.


Billigt undergolv hos Byggmax
Undergolv bidrar till en bra miljö i hemmet. Köp från Byggmax så får du pengar över och hjälp med ditt projekt!

 

 

17 artiklar

 1. Underlagsfoam
  2mm, 15m2
  Underlagsfoam
  Pris från
  119   kr /st
 2. Underlagsskiva
  3mm, 20x100cm, 10m totalt
  Underlagsskiva
  Pris från
  259   kr /st
 3. Grålumppapp
  Under golv, 1x15m
  Grålumppapp
  Pris från
  89 95 kr /st
 4. Underlagsfoam
  1,6mm 1,1x15m, anpassad för golvvärme
  Underlagsfoam
  Pris från
  259   kr /st
 5. Underlagsrulle Korkmatta 2mm
  2x1000mm, 10 meter
  Underlagsrulle Korkmatta 2mm
  Pris från
  299   kr /st
 6. Golvläggningssats Barlinek
  Parkettgolv och laminatgolv
  Golvläggningssats Barlinek
  Pris från
  199   kr /st
 7. Reparationskit Kährs
  För lackade golv
  Reparationskit Kährs
  Pris från
  589   kr /st
 8. Underlagsrulle Vinylgolv 1,0 mm
  1,1x10m - 11 m2, LVT, ljuddämpande effekt 18 dB, tryckhållfasthet 400 kPa
  Underlagsrulle Vinylgolv 1,0 mm
  Pris från
  46 95 kr /m2
 9. Underlag vinylgolv
  1,5mm, XPS, 6m2, 1180x500x13,5 UTGÅENDE
  Underlag vinylgolv
  Pris från
  229   kr
 10. Grålumppapp
  UTGÅENDE, Under golv, 1x15m
  Grålumppapp
  119   kr /st
 11. Plastkil brytbar
  15mm, 12-pack
  Plastkil brytbar
  Pris från
  50   kr /st
 12. Monteringssats 5Gs Barlinek
  Passar till Barlineks 5Gs parkett golv
  Monteringssats 5Gs Barlinek
  299   kr /st
 13. Låsverktyg Woodloc 5S Kährs
  För läggning av Kährs golv
  Låsverktyg Woodloc 5S Kährs
  Pris från
  89 95 kr /st
 14. Handkloss Woodloc Kährs
  Av återvunnen plast för läggning av Kährsgolv
  Handkloss Woodloc Kährs
  Pris från
  179   kr /st

17 artiklar