Målningsprojekt

Att måla själv kan vara avkopplande och det är härligt att känna doften av nymålat. Som med så mycket annat är förberedelserna av stor vikt för att få ett bra resultat som håller länge, både mot väder och vind men även mot slitage. Därför har vi samlat guider här, kompletta med steg-för-steg-instruktioner och en massa tips som hjälper dig att lyckas med ditt nästa målningsprojekt.

När det kommer till målning så är underlaget A och O, så se till att skapa bra förutsättningar för färgen att bita fast ordentligt. Ytorna ska vara rena, fria från fett och det ska heller inte finnas några lösa partiklar som färgflagor eller slipdamm. När det kommer till målning utomhus gäller det också att ha koll på fuktkvoten som inte får vara för hög. Då är risken stor att du stänger inne fukt, som när den vill ut, kommer att göra så att färgen flagnar. Större målningsprojekt passar utmärkt att samla ett gäng vänner kring så att ni kan hjälpas åt och med lite bra musik blir det ännu bättre. När allt är klart kan är det bara att börja plocka fram för tackfesten medan ni stolt beskådar ert verk och en anledning till fest är alltid en god anledning.

 

Tänk hållbart

Att måla är att tänka hållbart då det får det som målas att hålla bättre, så gör du ett gott jobb med målningen har du kommit långt. Välj en miljövänlig färg och var noga med att alla färgrester samt tvättvatten från verktygsrengöring lämnas till återvinningscentralen. Var noga med underlaget och grundmåla vid behov innan du stryker det med toppfärgen. Får du en skada i den målade ytan så laga den så fort som möjligt, speciellt utomhus, så slipper du följdskador på underlaget.