RENOVERA INNERVÄGG
Idag är gipsskivan det populäraste ytskiktet på en innervägg då den är brandtålig, ljudisolerande, billig och enkel att montera. Gips började användas i stor utsträckning på 60-talet och började sakta men säkert ersätta spånskivor och board. I den här guiden ska vi visa hur du kan förnya ditt ytskikt med gipsskivor och hur du enkelt reparerar skador.
Innan du börjar
Gipsskivor används idag nästan uteslutande som ytskikt på innerväggar byggda med trä- eller stålreglar. Det kan finnas många anledningar till att du vill renovera en innervägg med ett nytt ytskikt. Det kan vara en vägg som blivit omtapetserad många gånger, har dålig infästningsförmåga, stora skador eller att du vill ändra på elinstallationerna som gör att ett nytt ytskikt är den bästa lösningen.
Spar utrymme med renoveringsgips
Det finns i huvudsak två alternativ när du ska renovera väggens ytskikt, där det ena är att montera nya gipsskivor direkt på den befintliga väggen. Eftersom den befintliga väggen har ett homogent ytskikt kan du använda renoveringsgips som är tunnare än vanliga gipsskivor, något som kan vara en fördel i trånga utrymmen. Det är den snabbaste lösningen om du inte ska ändra elinstallationer. För att kompensera väggens ökade tjocklek används påbyggnadsringar till apparat- och kopplingsdosor motsvarande gipsskivans tjocklek.
När du ställer högre krav på väggen
Ett annat alternativ är att montera liggande reglar på den befintliga väggen för att sedan montera OSB-skivor och gipsskivor. OSB-skivor används bakom gipsskivor för att enklare kunna fästa saker i väggen samtidigt som stabiliteten höjs men kan uteslutas om du vill. Metoden tar lite mer utrymme men ger möjligheten att ändra på elinstallationer utan att modifiera den befintliga väggen. Reglingen ger också möjlighet att tilläggsisolera för att förbättra ljudabsorptionen eller energieffektiviteten. Nackdelen med att regla ett så kallat installationsskikt är att det innebär omdragning eller förflyttning av den fasta elinstallationen om sådan finns, vilket måste utföras av en auktoriserad elektriker.
Oavsett vilken metod du väljer kan väggens befintliga ytskikt tas bort om så önskas för att frigöra utrymme, isolera väggen, ändra elinstallationer eller för att få bort limbaserade skrivmaterial som har dålig inverkan på inomhusmiljön. Undantaget är renoveringsgips som måste ha en homogen yta att fästas på då de är mycket tunna.
I instruktionen nedan kommer vi att visa hur OSB- och gipsskivor monteras på ett installationsskikt. Om du valt en annan metod hoppar du över de stegen som avser installationsskiktet.
Tänk hållbart
Gipsskivor är ett väldigt miljövänligt material att bygga med och innehåller inga skadliga ämnen. Därmed avger de heller inga skadliga gaser till omgivningen och lämpar sig väl till ekologiskt byggande. Alla bitar av gammal utriven gips och spillbitar lämnar du på återvinningscentralen där de sedan skickas vidare för att användas i produktionen av nya gipsskivor. Kommer väggarna i det aktuella rummet du ska gipsa utsättas för hårda bollar eller flygande leksaksbilar kan det vara värt att förstärka ytskiktet med till exempel en glasfiberväv istället för tapet, det gör att väggen håller längre.