Slitageklasser laminatgolv | ByggmaxSlitageklasser laminatgolv | Byggmax

Slitageklasser vinylgolv

Lär dig allt du behöver veta om olika slitageklasser för vinylgolv. Slitageklasser för vinylgolv hjälper dig att välja rätt golv till rätt miljö.   

Önskar du dig ett slitstarkt och prisvärt golv så är vinylgolv ett utmärkt val. Vinylgolv är nämligen mycket tåligt för slitage och kan utstå mycket påfrestningar. Däremot finns det kvalitetsskillnader hos olika vinylgolv som gör att de passar att lägga i olika typer av utrymmen. Ska du till exempel lägga nytt golv på arbetsplatsen behöver du ett mer slittåligt golv än om du ska lägga golv hemma i ditt vardagsrum. Vinylgolv är därför indelade i ett klassificeringssystem som visar hur tåliga golvet är för slitage och var det är lämpligt att lägga golvet.

Klassificeringssystemet gör det enklare för dig i valet av nytt vinylgolv. För att du ska få full koll på vad de olika klassificeringarna betyder har vi här en övergripande guide. Med hjälp av denna vägledning kan du välja ett vinylgolv med bäst kvalitetsklass utifrån dina behov och omständigheter.

Slitageklasser laminatgolv | ByggmaxSlitageklasser laminatgolv | Byggmax

Användningsklasser för vinylgolv

För att du ska kunna välja ett vinylgolv med en kvalitet som passar dina behov är de indelade i olika användningsklasser. Användningsklasser är ett allmänt klassificeringssystem som visar vilka miljöer det är lämpligt att lägga vinylgolvet och dess tålighet för slitage och belastning. Miljöerna är uppdelade på privata bostäder, offentliga miljöer och lätt industri. Hur tåligt ett golv är för slitage och belastning testas i olika prövningar och utifrån resultaten får vinylgolvet sin användningsklass. Vilken klass ett golv har kan du sedan se i produktinformationen för golvet. Betydelsen av de olika användningsklasserna kan du se nedan.

 

Privata bostäder

Klass 21: För låg belastning, till exempel sovrum.

Klass 22: För rum med lågt slitage och medelstor belastning, till exempel matrum.

Klass 23: För rum med högre slitage och medelstor belastning, till exempel vardagsrum och hall.

Offentliga miljöer

Klass 31: För offentliga utrymmen med låg belastning, till exempel hotellrum.

Klass 32: För offentliga utrymmen med medelstor belastning, till exempel kontor och konferensrum.

Klass 33: För offentliga utrymmen med hög belastning, till exempel butiker, restauranger och skolor.

Numera används dock ofta klasserna 31, 32 och 33 även i privata bostäder med hög belastning.

Lätt industri

Klass 41: För lätt industri med låg belastning, till exempel utrymmen där arbetet görs sittande och lättare fordon används ibland.

Klass 42: För lätt industri med medelstor belastning, till exempel utrymmen där arbetet utförs stående och med fordonstrafik.

Klass 43: För lätt industri med hög belastning.