Tryckimpregnerat virke

Hos oss på Byggmax hittar du allt du behöver för ditt byggprojekt. Vi har ett stort urval avimpregnerat virke till ett riktigt bra pris. 

Då ska du välja tryckimpregnerat trä

Det kan vara svårt att veta vilken typ av trä du ska använda för alla dina byggprojekt. För nybörjare kan det vara extra svårt att veta vilken typ at virke du ska välja, ofta vill man bara sätta igång. En bra tumregel är att alla utomhusprojek som utsätts för väder och vind bör vara tryckimpregnerat trä, eftersom de är behandlat för att motverka röta. Men det går ävenbr aatt behanda virket med färg eller olja. 

Tryckimpregnerat virke finns i många olika dimensioner hos oss. Vi har både riktigt bra reglar och trätrall som låger dig njuta av din utomhuskonstruktion i många år. Tryckt virke behöver inte underhållas utan garanterar ett långvarigt skydd mot främst röta. Vill du däremot behålla utseendet som gör att projektet ser nytt ut så länge osm möjligt? I så fall bör du stryka på det med träolja med jämna mellanrum. Behandlingen hjälper även virket att bättre motstå vissa förändringar som till exempel sprickbildning i starkt utsatta lägen. Är träet smutsigt eller missfärgat så kan du enkelt tvätta det med trallrent. 

Spik och skruv du ska använda för impregnerat virke bör vara i rostfritt stål. Impregnerat trä kan ytbehandlas som vanligt trä efter ett år. Virket skall vara torrt då det behandlas.

Om trä utsätts för fukt under en längre period så ruttnar det och därför behöver alla konstruktioner utomhus i allmänhet och i speciellt de som är fast förankrade i mark och vatten, ett fullgott och garanterat rötskydd. Olika bestrykningsmedel som exempelvis träoljor tränger endast in en liten bit i virket och ger endast ett ytskydd, det är endast tryckimpregneringsmetoden som kan ge skydd av hela virket. Utan tryckimpregneringen är godkända träskyddsmedel inte effektiva.

Träskyddsklasser

Allt tryckimpregnerat virke som säljs på Byggmax är NTR-klassat. Detta betyder att Nordiska Träskyddsrådet (NTR) garanterar högsta klass, och lämnar 20 års rötskyddsgaranti. Garantin omfattar träskyddsklasserna NTR/A och NTR/AB.

Svenskt NTR-klassat virke är dimensionsbundet vilket innebär att de grova dimensionerna, 45x145mm och grövre som används i direkt kontakt med mark och vatten, exempelvis staket och stolpar, alltid impregneras i träskyddsklass NTR/A. Detta innebär att tunnare dimensioner som används ovan mark impregneras i träskyddsklass NTR/AB.

Gör det själv

Byggmax är av och för hemmafixaren och vårt motto är "gör det själv". Och kan du inte helt själv så kan vi hjälpa dig att nå drömmen, vare sig du ska bygga ditt eget hus, staket eller altan. Vi har materialen, råden och inspirationen för att hjälpa dig genom byggprojektet och självklart guidar vi dig från början till slut. Se vår gör det själv guide här.

En av Byggmax mest uppskattade byggprojekt är bygga altan, ett projekt som tillåter både vänner och familj att njuta av solen. Och eftersom det numera inte krävs bygglov för att bygga altan, så är det fritt fram! Vi ger dig tips och råd om hur du bygger altan som ett proffs.

1 produkt

1 produkt