LJUGARBÄNK

Kärt barn har många namn, så också den så vanliga trädgårdsbänken. Med namn som inspirationsbänk, buskhultsbänk eller ljugarbänk avslöjar att vi i alla tider har haft behov att slå oss ner för att vila, samtala eller kontemplera över livets gåtor. Oavsett anledning så är en liten bänk i trädgården aldrig fel och det är lätt att bygga en. Denna modellen är inspirerad av en bänk på gården Buskhult, därav namnet.

Denna bänk är egentligen två varianter av samma design där en är en kortare variant och den längre dessutom har en stödbräda under sitsen. Båda är enkla att bygga av lite glespanel och en bit ytterpanel och kräver heller inte att du har en fullt inredd snickeriverkstad med specialverktyg. Det enda luriga momentet är egentligen att få till lutningen på benen, som lutar svagt utåt. Ett bra resultat kan dock vara värt att kämpa för, då det är vinkeln på benen som både ger bänken karaktär och dess stadga.

Underhåll

En utebänk kräver inte så mycket av sin ägare mer än att tvättas av någon gång ibland. Med åren kan bänken behöva målas om eller bättringsmålas och skador uppstår.

TIPS

Följ det gamla visdomsordet, mät två gånger och kapa en gång. På så sätt slipper du mycket spill på grund av felkapningar.

KOM IHÅG

Putsa av alla vassa kanter så blir bänken skönare att sitta på utan risk för stickor. Ska du måla den så kommer dessutom färgen att hålla bättre över kanterna om de inte är så vassa.

Material

Din inköpslista för att göra projektet
Trälim
Trälim
Ute, D3, 750ml
Ej i lager
68 95 kr /st
Totalsumma Inkl. moms
Från kr

Steg för steg

Följ vår steg-för-steg-guide som hjälper dig att lyckas med projektet buskhultbänken.

Klicka här för att ladda ner ritningen.

Steg 1

Ställ kap- och gersågen i 12,5 graders vinkel och 7,5 graders lutning och såga 4 st 500 mm långa ben B av glespanel 28x70 mm.

Steg 2

Såga till en 1550 mm lång sittbräda A av ytterpanelbräda 21x195 mm.

Steg 3

Mät och markera 170 mm in på varje sida för benens placering. Lägg sittbrädan upp och ner på ett plant underlag och håll benen B på rätt plats och rita var urtagen för benen ska sågas. Såga och stäm ut urtagen med stämjärn.

Steg 4

Såga till 2 st 215 mm långa tvärslåar C med 7,5 graders vinkel båda ändarna. Markera och hyvla (eller såga) ovansidan på delarna C i 12,5 grader.

Steg 5

Förborra, limma och skruva med 1 st träskruv 4,8x75 mm i varje fast benen B. Genast därefter, innan limmet hunnit torka, ska tvärslåarna C limmas och skruvas med träskruv 4,8x75 mm. Sätt slutligen en skruv genom sittbrädan A ner i varje tvärslå C.

Steg 6

Kontrollmät avståndet mellan tvärslåarna på undersidan av sittbrädan och såga till en stödbräda D av glespanel 28x70 mm. Stödbrädan blir ca 1250 mm lång och ska snedsågas 12,5 grader i varje ände. Limma och skruva med träskruv 5,0x100 mm genom tvärslåarna C in i kortändarna på stödbrädan D. Sätt också en träskruv 4,8x75 mm mitt på uppifrån genom sittbrädan A.

Steg 7

Stryk hela bänken en gång med grundfärg och två gånger med fönsterfärg som ger en hård och tålig yta.

KIKA IN GRUPPEN HEMMAFIXARE PÅ FACEBOOK

Här delar vi våra gör det själv-projekt, hjälper varandra om vi fastnar i bygget och tipsar varandra
om smarta hacks. Alla är välkomna, oavsett om du är nybörjare, proffs eller bara drömmer om att någon gång fixa hemma.


Frågor och svar

Här kan du få svar på dina frågor. Ställ en fråga direkt till oss eller bläddra dig fram till ditt svar.

Huvudfråga: Buskhultsbänken