Projekt fönster & dörrar

Här hittar du alla våra guider som handlar om husets fönster och dörrar, komplett med steg-för-steg-instruktioner och tips på hur du lättast kan göra det själv. För både fönster och dörrar är viktiga för husets helhetsintryck. Det är inte för inte som man kallar fönstren för husets ögon och det ligger mycket i det. En tilläggsisolerad fasad utan utflyttade fönster ser gärna lite hålögt ut.

När du ska byta eller sätta in fönster eller dörrar i ditt hus är det många saker som är viktiga. Först och främst så vill man ju att det ska bli tätt och tätt på rätt sätt. En annan viktig del är att man vill kunna öppna och stänga både fönster och dörrar på ett enkelt sätt, så kunskapen om att justera in korrekt vid montage är viktig. Ibland kan det även krävas justering senare om karmen har svällt eller dörren har hängt ner sig. Skulle så vara fallet riskerar man även att tätlisterna inte tätar ordentligt med drag och läckage som föjld.

Fönster och ytterdörrar är även utsatta för vädrets makter och kommer förr eller senare att behöva lite kärlek. Äldre fönster kanske både behöver kittas och målas om, medans det i andra fall kan räcka med en lätt slipning för att kunna lägga på ett nytt topplager färg. Passa då även på att se över plåtblecken så att de är fräscha och att eventuell fog fortfarande är elastisk och tätar fint.

 

Tänk hållbart

Självklart vill man att ens fönster och dörrar ska hålla så länge som möjligt, inte minst för att det är jobbigt att byta och dessutom kostar en del pengar. Se därför till att kolla till dina fönster och dörrar regelbundet så du snabbt upptäcker om de kräver lite underhåll. På så sätt kan du undvika större reparationer och utbyte i förtid. Kolla även över tätningslisterna så att de är hela och fräscha samt att de sluter tätt, så undviker du drag och håller den sköna värmen inomhus. Väljer du att byta ut fönster eller dörrar så se till att välja välisolerade varianter med lågt U-värde och var noga med injusteringen så att gummilisterna tätar ordentligt. Tänk också på att drevningen runt karmarna görs rätt och att salningar, foder och plåtar monteras så att de skyddar mot vädrets makter.