Tigersåg

En tigersåg är det mest användbara verktyg du kan ha. Den klarar tuffa rivnings-, och kapningsjobb och det finns få material som en tigersåg inte klarar av. Tigersågen är också jägarnas favoritverktyg då den underlättar styckningen av många djur.

 

Tigersågen är mångsidig

Ska du riva hela eller delar av en byggnad, såga upp för ett fönster eller dörrhål i timmervägg eller betonghålsten är tigersågen det ultimata verktyget. Tigersågen klarar också med lätthet att kapa metallrör, spik, skruv, tegel eller såga i takplåtar och spånskivor. Ska du stycka en älg eller annat villebråd eller fälla en vildvuxen häck eller tukta ett träd är det bara att byta till lämpligt blad och börja såga.

 

Så här fungerar en tigersåg

Som sticksågen är tigersågen utrustad med ett långt blad som åker fram och tillbaka med en viss pendeleffekt. Skillnaden är att sticksågens blad kommer ut vertikalt på undersidan medan tigersågens blad kommer ut horisontellt och pekar rakt fram.

 

Välj rätt sågblad för jobbet

Med rätt sågblad får du ut maximal prestation från din tigerbladsåg. Se till att du har rätt blad som är anpassat för materialet du ska såg i. Sågbladen görs i olika typer av metaller som klarar olika material. Bladen har en beteckning, TPI (Tooth Per Inch/Blad Per Tum) som anger typ av metall för bladet och användningsområde. Tigersågsblad anpassade för mjukare material - som exempelvis trä - har ett lägre TPI på omkring 25. Medan blad för hårdare material, som metall, kan ha ett högre TPI - upp till 32.

 

Varför heter det tigersåg?

Var namnet kommer ifrån är lite oklart men det finns teorier.  En populär teori är att namnet kommer från engelskans ord ”sabre saw”. I stället för att kalla det ”sabelsåg” gick tankarna till sabeltandstigrar som sedan blev ”tigersåg”. Namnet tigersåg skulle också kunna syfta till verktygets snabbhet och vassa tänder. Benämningen bajonettsåg är en vanlig benämning som många tycker är ett bättre namn.

 

Med eller utan sladd?

Tigersågar finns både med och utan sladd. De sladdlösa går på batteri och är bärbara medan de med sladd behöver vara nätanslutna. En batteridriven tigersåg ger dig större frihet i var du kan jobba, dock får du tänka på batteritiden. Har du två batterier kan du alltid ha ett laddat för att slippa avbrott i jobbet. Tigersågar med sladd är ofta kraftfulla men sladden begränsar användningsområdet och räckvidden.

Läs mer
Filtrera

7 träffar

Sortera på
Verto
650W, sågdjup; trä 115mm, metall 10mm
200  kr
PowerPlus 18 V
200  kr
Black & Decker
750W, 2800 slag/min, slaglängd 28mm
Från 799  kr
Fatmax
410x190x95 mm, 18 V
Från 1 179  kr
Bosch
18V
1 495  kr
Einhell
Svart, Röd
1 399  kr
Greenworks
1 289  kr