Det många förknippar med en riktigt god italiensk pizza är en lite lätt seg botten med tjock och frasig kant. Lägg till en lätt rökig ton som skvallrar om att den tillagats i en vedugn och du börjar närma dig beskrivningen av en riktig Napolitansk pizza. Organisationen för genuina Napolitanska pizzor, AVPN, slår även fast att gräddningstiden inte får överstiga 90 sekunder, vilket kräver en riktigt het ugn.
För att uppnå perfekta förhållande för en vedugn behöver man kombinera två typer av material, värmehållande och isolerande. I en vedugn vill man ha tillräckligt stor massa av värmehållande material som hjälper till att stabilisera och hålla värmen i ugnen. Däremot vill man inte ha mer massa än som krävs, då det tar lång tid att värma upp. Dessutom bör ugnen vara väl isolerad så att värmen stannar på insidan, vilket hjälper till att höja temperaturen men sparar också på veden.
Det värmehållande materialet i en vedeldad ugn utgörs av eldfasta stenar, som är gjorda speciellt för eldstäder. Golvet eller botten i ugnen läggs med fördel i fiskbensmönster, som gör att pizzaspaden inte lika lätt hakar fast i skarvarna. Väggar och tak kan däremot göras i isolerande material eller eldfasta stenar, beroende på om du även vill använda ugnen till brödbak. All denna sten gör att ugnen blir tung och kräver ett stabilt fundament, gärna en gjuten betongplatta.
Här hittar du en guide som beskriver hur du gjuter ett stabilt fundament.
Vill du ha en större värmehållande massa kan du med fördel bygga upp ugnsvalvet av eldfast sten som du murar med eldfast bruk, antingen som en kupol eller som en tunnel. I guiden nedan beskriver vi en variant där kupolen muras upp med en gjutmassa, som du lätt blandar till själv. Denna består av cement och perlit, som är en vulkanisk glasmineral och är extremt värmebeständig. Formen på valvet bestämmer du själv och antingen bygger du en form av exempelvis board, eller gör du som vi och använder en pilatesboll.
Det är väldigt viktigt att ugnen blir helt tät invändigt samt att skorstenen är av ett material som klarar de höga temperaturerna. Ju högre skorsten desto bättre drag och därmed kraftigare förbränning i ugnen, som snabbt ger en hög temperatur. Komplettera ugnen med ett isolerande lager av stenull som sedan kläs med putsnät och ett lager puts.
Med en riktig pizzaugn krävs ett riktigt bra recept på pizzadeg och hemligheten till en bra Napolitansk pizzadeg är att inte ha i fett och sedan låta den jäsa länge. Smula ner 25 g jäst i en bunke med 3,5 dl kallt vatten och låt det lösa sig. Tillsätt ½ matsked salt och 10 dl vetemjöl av god kvalitet, helst italienskt 00-mjöl. Knåda förhand i 10-15 minuter innan du formar den till en stor boll som du låter jäsa i dryga timmen. Ta sedan upp degen och dela upp i 5 lika stora bitar som du lägger på ett fat. Täck med plastfilm och låt kalljäsa i kylen i ett eller ett par dygn innan du bakar ut dem med händerna.
Tänk hållbart
Skapa först en stabil grund och var noga med de olika momenten under bygget så får du en pizzaugn som kommer att hålla länge. Genom att välja en ugn som värms av ved har du dessutom ett miljövänligt sätt att laga gourmetmat på och vad är mer naturligt än att laga mat med hjälp av en öppen eld.
Underhåll
Täck över din pizzaugn med en presenning under vinterhalvåret så håller den längre.
Har ugnen blivit fuktig är det bra att elda upp den långsamt så att eventuell fukt kan torka ut innan ugnen når höga temperaturer. På så sätt minska du risken för att bruket ska spricka