MARKAVLOPP
Alla bebyggda tomter behöver någon form av markavlopp för att hantera avlopp, dagvatten eller dräneringar. Alla användningsområden använder orange markavloppsrör och rördelar för transport av vattnet. Dessa rör och rördelar kan ansluta mot gråa rör som används inomhus och svarta delar som används till dränering. Markavlopp är lätt att lägga men tänk på att vara noga med lutningen!
INNAN DU BÖRJAR
Orange rördelar till markavlopp tillverkas antingen av PP eller PVC i standardiserade storlekar som passar med varandra. Rör kommer med en muff med gummipackning i ena änden som nästa rör skjuts in i. Tänk på att smörja gummipackningen med silikonsmörjmedel på tub eller spray innan du monterar ihop delarna. Behöver du kapa av ett rör så gör du det enkelt med en fogsvans. Grada av sågsnittet med en kniv eller rasp för att få bort fransarna, så blir det lättare att montera.
Kom ihåg eventuellt tillstånd
Avloppsstammen från huset kopplas med orange markavloppsrör och leder avloppsvattnet till kopplingspunkten till det kommunala avloppsnätet. Saknas kommunalt avlopp ska istället avloppet hanteras via slamavskiljare och efterföljande reningssteg av godkänd typ, vilket varierar beroende på var man bor. Tänk på att det kan krävas tillstånd för ändringar i markavloppet, så kontakta din kommun som vet vad som gäller för din fastighet.
Anslut stuprör via lövsil
Husets stuprör ansluts med fördel via en lövsil till markavloppet som kommer upp ur marken. Denna rörbit kan av estetiska skäl antingen målas i önskad kulör med plastfärg eller så väljer man att avsluta med ett grått rör här.
Dräneringsrör passar med markrördelar
Dräneringsrör är normalt svarta och passar även dessa ihop med markrördelar som sedan ska transportera det bortdränerade vattnet till lämpligt vattenutlopp. Detta kan vara ett kommunalt dagvattennät, som skiljer sig från avloppsnätet, eller så tas det om hand på den egna tomten via exempelvis en stenskista.
Alltid ett fall på 1 cm/m
Markavloppsrören ska, oavsett användningsområde, ha ett fall på 1 cm/m i hela sin längd för att få ett problemfritt avloppssystem. I många fall är det även förtjänstfullt att installera spolbrunnar på strategiska punkter som gör det lätt att spola rent ifall stopp ändå skulle uppstå.
Djupa rör kompletteras med pumpbrunn
Befinner sig dina rör djupare än kopplingspunkten behöver du komplettera med en pumpbrunn som är ett vertikalt rör du installerar en dränkbar pump i. Ditt markavlopp leds till pumpbrunnen och sedan ser pumpen automatiskt till att pumpa ut vattnet när nivån stiger. Brunnar kan även användas utan pump för att skapa sig en sandfälla som hindrar att exempelvis en stenkista blir igensatt.
Underhåll
Vid stopp eller att det rinner undan dåligt kan markavloppen behöva spolas. Har du installerat spolbrunnar på lämpliga ställen kan du lätt göra detta själv med trädgårdsslang eller högtryckstvätt med spolslang.
Tänk hållbart
Markavlopp är något som bara ska fungera och ju mindre du behöver tänka på det desto skönare, då slipper du dessutom en massa extrajobb. Var därför noggrann vid installationen så att du får till rätt fall, inga tvära böjar och fina skarvar så undviker du stopp. Tänk också på att förhindra att skräp och annat inte kan komma in i rören, t.ex. med hjälp av lövsilar, och förbered med spolbrunnar på strategiska ställen för att underlätta framtida underhåll.