DRA VATTENRÖR
Att koppla in vatten i huset är inget man normalt tänker på. Vi är vana vid att det kommer kallt och varmt vatten från kranen när vi öppnar den. Men för att detta ska fungera så krävs det många meter med rördragningar i huset. I väggar och golv finns installationer som vi aldrig ser och det är viktigt att de är rätt utförda för att inte orsaka läckor, med stora skador som följd.
Innan du börjar
Att koppla rör från inkommande vatten i huset till ett tappställe som kök eller badrum, görs normalt med PEX-rör i dag. Kraven säger att man inte får ha några rörskarvar dolda i vägg eller golv. Skälet till det kravet är att man med dolda kopplingar riskerar att kunna få en vattenläcka som inte syns. Att använda ett PEX-rörsystem är ett bra sätt att försäkra sig om att produkterna är testade som ett system och PEX-rören är tillverkade i längre längder så att du slipper skarvar på röret. PEX-röret ligger i ett skyddsrör, vilket kallas för ”rör-i-rör”.
Det finns också kopparrör i längre längder som kallas för prisolrör. Det är ett mjukglödgat kopparrör med ett vitt plasthölje runt. Samma krav gäller för kopparrör att det inte får finnas dolda rörskarvar. För att koppla kopparrör använder man ett standardiserat kopplingssystem som kallas för ”klämringskopplingar”. Kopplingen är tillverkad av mässing och består av en stödhylsa inuti med klämring och mutter på utsidan. När man drar åt kopplingen så pressas klämringen till runt röret mot stödhylsan och det blir tätt. Kopplingen tätar genom sin koniska form och ska inte lindas med gängtejp eller lin.
Fördelarskåp för tappvatten
I dag används fördelarskåp i ett rörsystem för tappvatten. Det är ett skåp som placeras centralt i ett hus och i anslutning till ett våtrum. I fördelarskåpet sitter det fästen för att kunna montera en rörfördelare. En rörfördelare kopplas ihop med inkommande vatten i huset och fördelar sedan ut vattnet i mindre ledningar. Dessa kallas kopplingsledningar och går till de ställen där det finns ett tappställe som till exempel badrum och kök. På så sätt får man ett helt rör från inkommande vatten till skåpet och hela rör från fördelaren till tappstället. Samma sak med varmvattnet, ett rör från vattenvärmaren till fördelarskåpet och därifrån fördelas det ut till tappställen. Skåpet har tätningar för alla genomföringar och skåpets botten helt tät så att ett eventuellt läckage leds ut med ett så kallat skvallerrör, som ska mynna i ett tätskiktat utrymme med golvbrunn.
I ett badrum kan man komma ut med PEX-röret på ett ställe, till exempel under ett tvättställ, och därifrån dra synliga rör på väggen. Då används förkromade kopparrör och klämringskopplingar samt väggklammer. Byggmax har rör och kopplingar för alla lösningar.
På samma sätt som man kopplar ett PEX-rörsystem gör man med prisol i koppar, men då finns det inte som system utan man får använda standardiserade kopplingssystem.
Att koppla in vatten i huset från det inkommande vattenröret är oftast något som görs vid nyproduktion av hus eller vid en renovering av till exempel ett badrum eller kök. Ända sedan man började leda in vatten i husen så har produkterna som används utvecklats. Nya krav kommer från branschorganisationer såväl som från boverket, som skriver svensk bygglag. Tillverkarna i sin tur anpassar sina produkter och förbättrar lösningarna utifrån kraven. Lösningarna är många liksom de olika materialen i rörsystemen. Det finns idag också många andra produkter som förbättrar funktion och säkerhet och som ingår i de moderna tappvattensystemen. Det är viktigt att tänka på att vattnet i våra kranar är ett livsmedel, vilket inte alltid är en självklarhet – inte ens i Europa. Därför måste vi vara noga med val av rörsystem och material i produkterna som är i beröring med vattnet.
Följ kraven och monteringsanvisningarna noga
Att skydda sitt hus mot vattenskador är en annan viktig aspekt. Vattenskador i hus kostar försäkringsbolagen miljarder kronor varje år och orsakar stora besvär för de människor som drabbas i sin bostad. Det är väldigt viktigt att noga följa monteringsanvisningarna och ta reda på hur man använder produkterna i ett system för tappvatten. Produkterna ska vara typgodkända och uppfylla de krav som vi har i svensk bygglagstiftning. Produkterna ska också vara testade ihop som ett system för att man ska kunna garantera funktion och säkerhet. Normalt har vi i mellan 3 – 5 bar i vårt inkommande vatten i huset och produkterna måste vara testade för att klara det trycket med god marginal. En vattenskada är sällan orsakad av att ett rör går av och sprutar rätt ut, en sådan skada upptäcks normalt omgående. De allra flesta vattenskador kommer från små droppar som till exempel kan uppstå i en läckande rörkoppling. Om läckan inte upptäcks så kommer det efter att ha droppat i månader uppstå en stor vattenskada. Byggmax har ett komplett system för tillvatten i huset som uppfyller kraven.
Underhåll
Rörsystemet i sig behöver inget underhåll men kopplingar bör kontrolleras då och då så att det inte står och droppar.
Tänk hållbart
Vatteninstallationen i ett hus har normalt så lång hållbarhet att man inte ens tänker på det. Det man kan tänka på är att minimera antalet skarvar, vilket gör att PEX är att föredra. En annan fördel med rör-i-rör är att själva vattenröret kan bytas ut i framtiden om behov skulle uppstå, utan att behöva riva upp väggar och golv. För att vara säker på att du inte har en läcka som du inte upptäcker kan du installera en vattenfelsbrytare. Den stänger av vattnet till systemet om den känner av att det finns någon läcka och kan därmed förhindra stora skador på huset.
byggplaneraren för altan verkar inte funka för mig? hur går jag till väga?
Hej Tobias, tack för att du uppmärksammade oss! Just nu har vi tekniska utmaningar som påverkar byggplaneraren som du beskriver. Vi är ledsna för det! Vår IT jobbar på att få detta löst så snabbt som möjligt. Hoppas det löser sig med projektet! Mvh Byggmax