Kompost Master Plus 375L

375 liter, svart
ART.NR: 692300
Recensioner
En tät och extra isolerad behållare för din kompost med en volym på 375 liter.
Läs mer
st
delivery-truck
Endast online
Ange postnummer för leverans och lagerinformation.
close
Sök efter postnummer

Kompost Master Plus 375L

En tät och extra isolerad behållare för din kompost med en volym på 375 liter. Fungerar året om och komposterar trädgårds- och hushållsavfall. Om komposten sköts på rätt sätt klarar processen att hållas igång ner till temperaturer på -25°C.

Locket på ovansidan vrids fast och har snäpplås för att ge bra täthet. Du kan tömma komposten genom att montera bort en av kompostens sidor. Levereras omonterad och innehåller fyra sidor med botten, lock samt monteringsclips.

Placera komposten rätt

Komposten bör vara placerad på ett plant underlag i en skuggig och vindskyddad del av din trädgård. Tänk även på att placera den på ett ställe där den blir lättåtkomlig året runt.

En normalt fungerande kompost brukar inte lukta illa men kan göra det om man har i för mycket matavfall och för lite strö-material. Ta därför hänsyn till dina grannar när du väljer plats för din kompost.

Starta upp din kompost

Börja med att lägga ett lager med kvistar allra längst ner i din kompost för att få den luftig. Lägg sedan ett lager trädgårdsavfall och sedan ett lager av gammal kompost eller jord.

Varva sedan lagren i komposten med finfördelat avfall och olika strö-material. Man kan hålla sig till regeln 1 del strö och 3-4 delar matavfall men detta är något som man bör pröva sig fram till för att se vad som fungerar bäst för din kompost.

Olika strömaterial

- Kompostjord
- Flisade kvistar och grenar
- Löv och barr
- Hö eller hackad halm
- Torrt gräs
- Grovt sågspån
- Kutterspån
- Barkmull, torvmull (Var dock försiktig, pH-värdet kan påverkas av dessa)
- Tidningspapper

Syre - Näring - Fukt, en viktig balans

Balansen mellan syre - näring - fukt måste vara på en bra nivå för att komposten ska fungera så effektivt som möjligt. Tänk därför på att kompostmaterialet inte får bli för hårt packat då en packad kompost inte får någon syretillförsel. En ströblandning med flisade kvistar och grenar ger struktur i komposten och förhindrar att detta kan hända. Eftersom hushållsavfall ofta är rikt på kväve men fattigt på kol så bör kol-rikt strömedel som trädgårdsavfall, sågspån, kutterspån eller hushållspapper tillföras.

En kompost med ett överskott på kväve stiger upp i luften genom komposten som ammoniak vilken sprider en illaluktande odör och du förlorar växtnäringen i komposten. Komposten ska hålla en fuktnivå som känns som en urkramad svamp. Du kan kontrollera detta genom att ta upp en näve ur komposten och känna hur fuktig den känns. Blir den för fuktig och blöt täpps lufthålen igen i komposten och den får för lite syre.

Ett tecken på att din kompost är alldeles för torr är att det börjar komma myror i den.

Val av kompoststorlek

Tänk på att välja en tillräckligt stor kompost då det tar 8-10 månader för hela processen från avfall till kompostjord.

Man brukar räkna med att kompostbehållaren ska rymma 50 lter hushållsavfall per person i ett hushåll, ska du dessutom använda din kompost för trädgårdsavfall behöver du införskaffa en ännu större kompost. Man brukar säga 100 liter per 100 m2 tomtyta.

När är min kompostjord klar för användning

Är du osäker på om din kompostjord är färdig att användas Så smörgåskrasse i ren kompostjord, har inte fröna grott efter fem dagar eller om de gror men krassen gulnar är kompostjorden fortfarande omogen.
Läs mer
Leverantörens artikelnummer 71115
Garantitid 5 år mot fabrikationsfel

Inspireras av våra gör-det-själv guider

  • Det finns många fördelar med att kompostera – inte minst då det ger en naturlig plats för både matavfall och trädgårdsavfall, utan dessutom utmärkt jord att odla med när avfallet brutits ner. I den här guiden hjälper vi dig att lyckas med din kompostering och visar hur du anlägger en bokashi-kompost.
  • Om du har en tomt är det oundvikligt med trädgårdsavfall. En kompost ger dig både näringsrik jord och ett ställe att placera avfallet. Oavsett om du bor i ett radhus med en mindre trädgård eller på landet med trädgård så långt ögat kan nå kommer du att tacka dig själv om du skaffar en kompost. Vi visar våra bästa tips för ett lyckat kompostbygge.