MURA VÄGG MED LÄTTKLINKERBLOCK
Lättklinker är ett mångsidigt material som, med dess många goda egenskaper, passar i många olika typer av konstruktioner. Materialet lämpar sig väl även för den oerfarne och har du bara byggt lite med Lego som liten kommer du snabbt in i det. Men ta gärna god tid på dig och var gärna två, både för att det är roligare men också för att det är ett tungt jobb med många kilon som ska hanteras.
Innan du börjar
Lättklinkerblocken består av luftiga kulor av bränd lera som binds ihop till byggblock med hjälp av cement. Lerkulorna har hårt skal men är porösa inuti, vilket bidrar till lättklinkerblockens goda isolerande egenskaper och förhållandevis låga vikt. Bredden på blocken avgör väggtjockleken medan höjden alltid är 19 cm och längden 59 cm. Detta gör att modulmåttet för ett block blir 20 x 60 cm, eftersom murfogen bygger 1 cm.
Förstärk med armering
För att få en stark konstruktion ska väggen armeras i första och sista skiftet och däremellan i var tredje skift. Extra armering ska även läggas över och under öppningar om dessa skift inte sammanfaller med de armerade skiften. Blocken muras i så kallat halvstensförband, vilket betyder att skarven mellan blocken förskjuts ett halvt block för varje skift.
Utgå från belastningen på konstruktionen
Den horisontella fogen kallas för liggfog och den stående mellan blocken i varje skift kallas för stötfog. I lättare konstruktioner ovan mark kan stötfogsfri murning användas och då sätts blocken direkt mot varandra utan murbruk i stötfogen. Vid mer krävande applikationer som murning under mark, vid stödmurar eller om maximal bärighet önskas av andra skäl, ska även stötfogen muras med murbruk.
En murad konstruktion är bra på att ta upp tryckande laster men har det lite svårare för dragbelastningar. Därför måste man ovanför dörrar och fönster växla av med en balk som för ner lasterna vid sidorna. Balken går att tillverka själv genom att skåra två eller flera block och sedan mura in armeringsjärn i det som ska bli balkens nederkant. För att fördela ut belastningen bra krävs ett upplag för balken på minst 25 cm per sida om öppningen.
Ett glidskikt förhindrar sprickor
Då en murad lättklinkervägg kan röra sig olika jämfört med en gjuten betongplatta rekommenderas att mura första skiftet på ett glidskikt. Detta skikt skapas genom att använda syllpapp på betongplattan som sedan första skiftet muras på. Anledningen till rekommendationen är att förhindra att sprickor senare kan uppstå i den putsade väggen på grund av rörelser i konstruktionen.
Underhåll
Underhållet på en lättklinkervägg handlar mer om underhållet av den putsade ytan som kan få sprickor med tiden. Knacka då bort all lös puts och putsa i med ny puts av samma typ.