Att välja träpanel på fasaden har många fördelar. Det är ett lättarbetat material som är relativt enkelt att sätta upp, även om det kan innebära mycket jobb med ett stort hus. Med träpanel är det också lätt att göra förändringar längre fram vid till exempel tillbyggnader eller renovering. Dessutom finns det många stilar att välja mellan och sköts det på rätt sätt är det en fasadbeklädnad som håller länge.
Att välja panel är inte alltid det lättaste då utbudet och valmöjligheterna är stora. Dessutom påverkar panelen husets framtoning och är något du ska leva med under många år framöver, så det är en god idé att fundera en extra gång.
Tänk på att det kan krävas bygglov om du förändrar utseendet på din fasad. Det kan även finnas särskilda lokala bestämmelser i ditt område att ta hänsyn till. Kontrollera med byggnadskontoret i din kommun vad som gäller för ditt hus.
Lockpanel
En av de vanligaste paneltyperna i Sverige är någon form av lockpanel, som betyder att panelen sätts i två lager och alltid stående. I det innersta lagret sätts panelbrädorna med mellanrum, där bredden bestäms av hur breda lock som valts. Andra lagret består av locken som antingen kan vara panelbrädor eller smalare läkt. Väljer du läkt benämns de som lockläktpanel och dessa kan vara med eller utan fas.
Z-panel/baspanel
Ytterligare en vanlig typ är Z-panel, som finns både med enkel eller dubbel fas. Denna kallas även för baspanel. Panelen kan monteras både liggande och stående beroende på vilken stil du önskar. I många fall sätts huvuddelen upp i en riktning och på väl utvalda ställen med en annan orientering. På så sätt kan du skapa en livfull fasad med dekorativa inslag som passar väldigt bra för vissa husstilar.
Fjällpanel
Till de lite mindre vanliga paneltyperna hör bland annat fjällpanelen, som alltid monteras liggande. Denna panel kan ge ett hus ett väldigt vackert uttryck i rätt miljö och ibland används den även som dekorativa inslag i en fasad.
Fördelar med granvirke till panel
Det dominerande träslaget för panel i Sverige är gran, av flera skäl. Dels är det ett träslag som lämpar sig bra för panel och det finns gott om det i hela landet. Detta gör att träpanel av gran dessutom är både ett kostnadseffektivt och miljömässigt hållbart val. Förutom gran är även ceder och sibirisk lärk två träslag som används till fasadpanel. Dessa träslag används både på grund av sin tålighet mot väder och vind men även för sitt utseende.
Mellanstryk alltid före montering
Panel av gran kan köpas som trävit, grundmålad eller mellanstruken i ett flertal olika kulörer. Det är rekommenderat att panelbrädorna ska vara mellanstrukna innan du påbörjar monteringen. Här kan du spara tid genom att köpa färdig mellanstruken panel, eller göra detta själv innan du börjar montera. Genom att alltid montera mellanstruken panel slipper du risken att omålade träytor blir exponerade när träet rör på sig.
Underhåll
Tvätta fasaden regelbundet med milt tvättmedel och borste, samt spola av med trädgårdsslangen. Använd inte högtryckstvätt på träfasad då det lätt trycks in vatten där det inte ska vara.
Måla panelen vid behov. Ytor som utsätts för mycket solljus behöver ofta målas om mer frekvent.
Undvik växtlighet på- eller i nära anslutning till träfasaden då dessa binder fukt och hindrar fasaden från att torka upp.
Tänk hållbart
Självklart så vill du slippa göra om jobbet med att byta panel snart, vilket är bra både för din plånbok och vår miljö. Se därför till att vara noga med ytbehandlingen och använd även grundolja till allt ändträ i nederkant. Har du befintlig stående panel som börjar bli dålig nertill kan du undvika att byta all panel och istället bara byta ut de dåliga partierna. Märk då upp och såga av nedersta biten och ersätt med horisontella panelbrädor, så kallade offerbrädor. Detta var väldigt vanligt förr och gör att större delen av din ytterpanel kan klara sig i många år.

Huset är från 1976 och jag ska sätta ytterbeklädnad på en gavel. Kan jag använda råspont såsom liggande panel till den övre delen av en gavel där undre delen av gaveln består av tegel?
Hej Lars, tack för din fråga. Råspont är inte lämpligt som ytterpanel utan är tänkt att fungera som underlag för underlagspapp. Välj hellre baspanel eller fjällpanel och börja nerifrån. Glöm inte droppnäsan på nedersta panelbrädan. Lycka till! Mvh Byggmax