TRÅDSPIK VFZ 75X2,8

ART.NR: 22228
Idag finns det spikar och skruvar för nästan alla tillfällen. Generellt sett kan man säga att skruvar är tystare, rör sig mindre och det är lättare att åtgärda fel. Däremot så brukar skruv vara dyrare än spik och kräva en skruvdragare.
Läs mer
st
stock
Saldo i butik Välj butik
Välj butik för att se lagerstatus
delivery-truck
Köp online
Ange postnummer för leverans och lagerinformation.
close
Sök efter postnummer

TRÅDSPIK VFZ 75X2,8

Idag finns det spikar och skruvar för nästan alla tillfällen. Generellt sett kan man säga att skruvar är tystare, rör sig mindre och det är lättare att åtgärda fel. Däremot så brukar skruv vara dyrare än spik och kräva en skruvdragare.

Spik eller skruv


Idag finns det spikar och skruvar för nästan alla tillfällen. Generellt sett kan man säga att skruvar är tystare, rör sig mindre och det är lättare att åtgärda fel. Däremot så brukar skruv vara dyrare än spik och kräva en skruvdragare. Om du är osäker på vilken spik/skruv som passar materialet du ska använda så fråga någon som vet innan du handlar.

Egenskaper


Trådspik har räfflat skaft och flat huvud. Den används bl.a. till ytterpanel och staket i impregnerat virke eller där en säker och långlivad infästning krävs. Trådspik är spik framställd av metalltråd, till skillnad från smidd spik. Trådspik är den vanligaste spiksorten för att foga tillsammans trä.

Att tänka på


En tumregel är att spiklängden ska vara 2,5ggr tjockleken på materialet som ska fästas. Det innebär att ett material som är 10 mm tjockt bör fästas med en spik som är 25mm lång. Om underlaget inte är tillräckligt tjockt, och du inte vill bocka spikarna på baksidan, så bör du använda skruv. Vid skruvning brukar man säga att skruven ska vara dubbelt så lång som tjockleken i materialet man ska fästa.

När du spikar utomhus bör du i regel använda varmförzinkad spik. I andra särskilt utsatta lägen bör du välja rostfri spik. Man ska också undvika att blanda olika metaller med varandra, t.ex. lättmetallspik på kopparplåt.
Läs mer
Leverantörens artikelnummer 22228

Inspireras av våra gör-det-själv guider

  • Ett hus med träpanel som fasadbeklädnad kan varieras nästan i det oändliga, både utifrån val av panelbräda men också hur den monteras. Dessutom kan panelen målas i valfri kulör eller i en kombination av kulörer, vilket skapar ännu flera möjligheter. På så sätt kan ett hus få ett klassiskt uttryck eller en väldigt modern touch. Valet är ditt och det börjar här!
  • Råspont är en typ av bräda som är framtagen bland annat för att användas till undertak. Råsponten består av sågade brädor av gran eller fur med not och fjäder längs dess sidor. Detta gör att brädorna fäster i varandra så att de tillsammans bildar en hel träskiva över taket. På så sätt får du en stabil yta att lägga underlagspapp och strö- och bärläkt för takpannorna på.
  • Den vanligaste takkonstruktionen består av råspont, underlagspapp, läkt och en taktäckning av plåt eller takpannor. Idag används takplåt och betongpannor i allt större utsträckning då de ofta är billigare, frostbeständigare och lättare att lägga än tegel. Oavsett vilken typ av tak du ska lägga är läkten en förutsättning för att montera taktäckningen och samtidigt skapa en fuktsäker konstruktion.
  • Vad är viktigare än ett bra tak över huvudet? Lägga tak är ett stort jobb och rätt utfört håller det länge. Vårt bästa tips? Planera projektet noga och ta hjälp av vänner. Då blir allt mycket lättare och roligare - inte minst på taklagsfesten efteråt.