Takplåt TP20

Finns i flera storlekar
ART.NR: 6302522
Recensioner
En traditionell takprofil som kombinerar god täckningsbredd med en bra bärighet. Profilen är liksidig och lämpar sig väl både som en vägg- och takplåt.
Storlek:
st
delivery-truck
Endast online
Ange postnummer för leverans och lagerinformation.
close
Sök efter postnummer

Takplåt TP20

Plåttak finns både i form av korrugerad takplåt och plåttak som efterliknar takpannor. Till plåtens fördelar hör att den är lätt - den väger bara cirka fem kilo/kvadratmeter. Det innebär att du slipper dimensionera takkonstruktionen för takbeklädningens egenvikt (vilket annars är nödvändigt för exempelvis lertegel och betongtakpannor). En annan fördel är att du till skillnad från takpannor kan lägga takplåt på tak som har lutning under 22 grader.

Plåt är även lätt att lägga. Bredden på takplåtarna(1080 mm) gör takläggningen snabb och enkel. Plåtarna finns i flera längder som kan kombineras. Därmed kan ofta kapningsmomentet undvikas. Ännu en fördel är att livslängden är lång, uppemot 50-60 år, eftersom plåt varken kan frysa eller vittra sönder. BYGGmax lämnar 10 års funktionsgaranti på all takplåt.

Tillverkningsprodukt

Denna produkt tillverkas speciellt för dig efter din order och därmed gäller inte ångerrätten.

Kvadratmeterpriset är uträknat på nominell yta.

Korrugerad takplåt klarar en taklutning på ner till 14 grader men lägger man plåten under 14 graders lutning så ska man täta alla skarvar, både längsgående och tvärsgående med tät massa.

Den trapetskorrugerade plåten har en så kallad 20 profil som bygger på varmförzinkad stålplåt, belagd med en skyddande ytbehandling bestående av totalt åtta skikt. Plåtarna kapas med plåtsax, nibblingsmaskin eller nibblertillsats för borrmaskin. Du kan även använda en fintandad sticksåg för metall. Det är absolut förbjudet att kapa plåten med vinkelslip eftersom den värme som utvecklas av friktionen mellan kapskiva och metall smälter /förstör plåtens rostskydd.

Plåtarna monteras i den riktning det brukar blåsa mest från. Vid nybyggnation, använd godkänt undertak eller läkt direkt på takstolarna. Vid renovering, kolla att taket är plant. Fäst bärläkten med galvad spik, alternativt skruv, genom ströläkten.

Förarbete

Underlaget bör vara råspont och papp.
Kontrollera att taket är rakt genom att mäta diagonalerna.
Se till att taket är plant.
Läktning på undertak: Dimension 25 x 38 rekommenderas för strö- och bärläkt.
Avstånd mellan ströläkt: 600 mm
Avstånd mellan bärläkt: 500 mm
Vid fribärande läktning direkt på takstolarna dimensioneras virket efter snözon (se PDF).

Montering

Placera första plåten och fäst in i två hörn.
Plåt 2 placeras jämnt i nederkant, fäst enligt plåt 1.
Placera och fäst plåt 3 enligt plåt 2.
Skruva samman plåt 1 – 3 i sidoöverlappet.
Lossa en skruv i plåt 1, och ställ in riktningenså att nederkantenpå plåten blir rak.
Montera klart, och skruva fast plåten i underlaget.

Infästning

Använd farmarskruv 4,8 x 35 för att fästa plåtarna i läkt. Skruva i profilbotten.
Använd farmarskruv/överlappskruv 4,8 x 20 för att sammanfoga plåtarna.

Åtgång: cirka fem st 4,8 x 35 mm/kvm.
Åtgång: cirka två st 4,8 x 20 mm/kvm.

Bra att tänka på

- Var försiktig när du går på ditt plåttak. Gå i vågdalarna och där det finns bärläkt under.
- Det krävs bygglov inom detaljplanelagt område vid byte av takläggningsmaterial.
(Ibland kan kommunen kräva bygglov vid byte av färg på taket).
- Svarta tak absorberar mer värme.

Underhåll/Tips

Se till att lacken är hel. Bättringslacka vid behov. Bättringslacka även eventuella klippkanter och kapytor som uppstått vid montaget. Grenar och dylikt som skaver på taket, bör avlägsnas. Undvik att beträda taket i onödan.
Leverantörens artikelnummer BMCCTP20051804012500
USP Theme Default

Inspireras av våra gör-det-själv guider

  • Båda aluminium och stål kan vara känslig för kontakt med andra typer av metaller, mycket är också beroende på vilken typ av miljö de båda materialen befinner sig i. Du bör ändå ha koll på vilka andra metaller som kommer att finnas på ditt tak. Rostfritt stål bör ej komma i kontakt med zink, aluzink eller förzinkat stål. Aluminium bör ej komma i kontakt med tryckimpregnerat trä samt koppar- eller blydetaljer.
  • Trots namnet så är det numera vanligast att vattbrädan är av plåt istället för trä. Även vindskivor finns som plåtalternativ. Plåten har den fördelen att den ofta håller längre utan underhåll i ett sådant utsatt läge. Trots det används oftast vanliga brädor till vindskivor, ofta av estetiska skäl.