MONTERA FÖNSTER
Att montera moderna fönster ger fasaden en unik prägel samtidigt som det sänker både energiförbrukningen och bullernivån. Innan du köper fönster är det en bra idé att bekanta sig med vad U-värde är och vilka för- och nackdelar trä-, PVC- och aluminiumfönster har. I denna guide får du lära dig det viktigaste för ett lyckat val av fönster samt hur du monterar dem!
INNAN DU BÖRJAR
Dagens fönster kommer i en mängd olika utföranden avseende konstruktion och utseende. De vanligaste materialen är trä, aluminium och PVC. Träfönster passar de flesta byggnader och är enkla att måla men de kräver också en del underhåll till skillnad från aluminium och PVC som i stort sett är underhållsfria. PVC-fönster är ofta det billigaste alternativet och har i många fall bättre energiprestanda än träfönster. Nackdelarna med PVC-fönster är att utbudet av modeller är mer begränsat samt att de är svåra att måla om. Aluminiumfönster finns i flera modeller, har god energiprestanda, är underhållsfria men är dyrare och svårare att måla om än träfönster. Monteringen av de olika typerna är snarlika, det är ofta infästningsanordningarna som är den största skillnaden.
Vad är u-värde?
För att ange hur energieffektivt ett fönster är anges det i ett så kallat U-värde (äldre fönster kan vara märkta med K-värde). Ju lägre U-värde desto bättre är fönstret ur energisynpunkt. Ett modernt treglasfönster har ett U-värde runt 1,3 W/m2K och för att sätta det i ett perspektiv har en yttervägg ofta ett U-värde på 0,2 W/m2K. Detta kan vara bra att tänka på när du väljer storlek på dina fönster då en större totalarea av fönster ökar ytterväggens genomsnittliga U-värde.
Regler att tänka på
Viktigt att tänka på är också de regler som finns gällande fönster, som delas in i de tre kategorierna vanligt, härdat och laminerat fönsterglas. Vanligt fönsterglas får du använda överallt där fönsterglasets underkant är 0,6 m eller högre från golv. Monterar du fönster med glasyta lägre än 0,6 m från golv måste du välja glas som skyddar mot skärskador, det vill säga härdat eller laminerat glas. Dessutom måste du ta hänsyn till fallskyddet vilket gör att fönster som monteras på en höjd över 2 m från mark, ska ha laminerat glas.
Vad är modulmått?
Fönsterdimensioner anges i decimeter, exempelvis 13x10, där 13 är bredden och 10 är höjden. Dessa mått kallas modulmått och anger storleken på väggöppningen där fönstret ska monteras, vilket i detta fall blir 130 cm brett och 100 centimeter högt. Fönstrets verkliga storlek är cirka 20 mm mindre än modulmåttet för att ge plats åt drevisolering runt fönsterkarmen.
Här kan du få svar på dina frågor!. Ställ en fråga direkt till oss eller bläddra dig fram till ditt svar.