Färg utomhus

Att måla utomhus kan ibland kännas som ett måste, men det ska även vara rolig att måla. Med färg för utomhusbruk från Byggmax kan det inte blir annat än roligt.

Hos oss hittar du utomhusfärger i flera olika populära kulörer som till exempel vit utomhusfärg och svart utomhusfärg. Svårt att välja vilken färg du ska ha? Varför inte ta med ett färgprov hem. Vissa av våra butiker kan även blanda din egen kulör.

När jag ska använda mig av grundfärg?

Ibland är det svårt att veta om du behöver grunda det du ska måla eller inte. Som regel kan du tänka att allt nytt trä som inte har någon färg innan ska alltid grundas med en bra grundfärg för bästa resultat. Anledningen till att du ska grunda är för att kunna ge underlaget en fuktavvisande egenskap samtidigt som täckfärgen kommer att fästa bättre.

När det är dags att måla om huset eller något annat som står utomhus som är i behov av underhåll rekommenderar vi alltid att grunda med en bra grundfärg för bästa resultat.

Målning utomhus

När du ska måla utomhus är det viktigt att du väljer en färg som är anpassad för utomhusbruk eftersom färgen måste vara tålig och tåla olika väderlekar. Vilken utomhusfärg du ska välja när du ska måla beror helt på vad du ska måla. Ska du måla fasad så rekommenderas till exempel en fasadfärg, men ska du måla staket så ska du använda dig av en snickerifärg. Vid vissa tillfällen som till exempel målning av utemöbler kan även fönsterfärg vara något att rekommendera även om det inte är fönster du ska måla.

När du ska måla något som redan har färg som till exempel utemöbler ska du alltid skrapa dem först för att sedan grundmåla dem innan du målar dem med den täckfärg du vill ha.

Utsatta träytor behandlas med grundolja innan grundmålning, när du använder uteakrylat, täcklasyr eller oljefärg. Fönsterfärg är extra tålig och fäster bättre på hyvlande ytor, därför kan det ibland vara att rekommendera att måla utemöbler med fönsterfärg. Sockelfärg målas på husets sockel utan förbehandling.

Torktid färg utomhus

När du målar utomhus, är det viktigt att se till att det är bra väder, det får inte vara för kallt men inte heller för varmt. Du ska inte måla i direkt solsken eftersom färgen torkar för fort och bildar blåser och det du målat kommer då att flagna.

Torktiden på utomhusfärg varier beroende på märke och på burken står ofta rekommendationer om temperaturer och när färgen är övermålningsbar för ett andra lager.

Köp billig utomhusfärg hos Byggmax

Välkommen in i din närmaste Byggmax-butik eller online för att se hela vårt sortiment av utomhusfärg.

Med hjälp av våra gör-det-själv guider kan du få tips och inspiration på andra projekt för hemmasnickare.

84 artiklar

 1. GRUNDOLJA 1 L
  GRUNDOLJA 1 L
  Pris från
  199   kr /st
 2. ÄDELTRÄOLJA BC Cuprinol
  0,465 L
  ÄDELTRÄOLJA BC Cuprinol
  Pris från
  98 95 kr /st
 3. Målarset 6-del 10cm
  6-Delar
  Målarset 6-del 10cm
  Pris från
  40   kr /st
 4. Fasadfärg V
  7L, akrylatfärg, utefärg, vattenburen
  Fasadfärg V
  Pris från
  389   kr /st
 5. Rödfärg Premium
  Traditionell röd slamfärg av Premium kvalitet, 10L
  Rödfärg Premium
  Pris från
  200   kr /st
 6. Rödfärg Midun
  Traditionell röd slamfärg, 10L
  Rödfärg Midun
  Pris från
  100   kr /st
 7. Svensk Slamfärg
  Extra prima, 10 liter
  Svensk Slamfärg
  Pris från
  449   kr /st
 8. Järn- & metallfärg svart
  1L, lösningsmedelsburen
  Järn- & metallfärg svart
  Pris från
  169   kr /st

84 artiklar