Lyckas med din vattenavledning
Ditt hus ska må bra och din trädgård ska frodas, eller hur? Då behöver du veta hur du leder bort vatten. Både vatten i form av nederbörd, om den kommer via marken från intilliggande ytor i närheten eller stannar kvar på din tomt.
Dränering i bebyggda områden
För att hantera vatten i marken vid nybyggnation läggs dräneringsrör ner i marken i samband med den nya grundläggningen. Dagvatten, som framförallt kommer via stuprören från takavvattningen, hanteras via separata rörledningar. Både rören från dränering och takavvattning kopplas sedan på systemet för dagvattenhantering. I tätbebyggda områden finns ofta kommunala dagvattenledningar att koppla på. Finns inte detta måste vattenavloppet hanteras på annat sätt.
Dränering nära dig
Måste du själv ta hand om dagvattnet kan detta ske på olika sätt beroende på förutsättningarna för din fastighet. Kanske finns ett dike eller vattendrag i närheten som du kan släppa ut dagvattnet i eller kanske en huvuddräneringsledning från åkern som skulle kunna ta emot vattnet. Är marken väl dränerande i sig kan en stenkista fungera. Det fungerar som ett magasin som släpper ut vattnet till marken i takt med att den kan ta emot det.
Inga vattenstopp med en brunn
Oavsett hur du kan ordna med ditt dagvattenavlopp är det ofta en god idé att förse ditt vattenavlopp med en brunn. Brunnen fungerar som ett sandfång och orsakar inte stopp längre ner samtidigt som du, genom att ha en brunn, lätt kan spola dina egna ledningar om de sätter igen. Dessutom kan du använda din brunn som kopplingspunkt för olika rör som ska gå till dagvattnet. Är nivån på dina rör lägre än avloppet så kan du även installera en dränkbar pump i brunnen. Då kan ditt dagvatten pumpas ut.
Lövsilar leder bort vatten bara
Dagvattnet du behöver leda bort består dels av dränering runt husets grund och dels av regn- eller smältvatten via stuprören från hängrännorna. Med lövsilar mellan stuprören och markavloppet hindrar du många stopp – välj en självrensande variant.
Områden med mycket vatten nära dig
Om vattensjuka områden finns på din tomt - som kan uppstå efter en tid - behövs det ibland kompletteras med ytterligare dränering. Till exempel kan fällning av ett eller flera stora träd i närheten ha stor inverkan på nivåerna av vatten i marken. Tänk på att om du gräver ner dräneringsrör ska dessa ligga ovanför eventuella jordvärmeslingor för att undvika torrläggning. Dräneringen kopplas till ditt ordinarie dagvattensystem och i andra änden sätter du lämpligen en spolbrunn.
Leda bort vatten från hårda ytor
Har du hårdgjorda ytor - till exempel en uppfart, plattbelagd gång eller uteplats - är det viktigt att dessa lutar från dina byggnader. Då skyddas dessa eftersom vattnet rinner bort från dem. Tänk bara på vart vattnet tar vägen så att det inte skapar problem för dig eller grannen. Ett bra sätt att undvika problem är att installera markrännor i slutet på den hårdgjorda ytan, som kopplas till ditt dagvattensystem.
Underhåll
Vid stopp eller dålig avrinning kan markavloppen behövas spolas. Det gör du enklast med trädgårdsslang eller högtryckstvätten med spolslang.
Öppna upp din dagvattenbrunn och kontrollera regelbundet om du behöver tömma sandfånget.
Tänk hållbart
Nyckeln till att se till att vattenavledningen fungerar länge är att se till att inga stopp kan bildas. Därför gäller det att vara noggrann vid förläggningen av rören och se till att skapa förutsättningar för att skräp eller föroreningar förhindras att komma ner i rören. Se därför till att ha lövsilar monterade och sandfång där detta är viktigt. Dessutom är det bra att se till att göra systemet åtkomligt med en eller flera spolbrunnar ifall olyckan skulle vara framme och det visar sig att du fått ett stopp trots allt.