Isoleringsskiva Lambda 37 Ursa

Finns i flera storlekar
ART.NR: 16105
Recensioner
Styv och lätthanterlig isoleringsskiva av glasull.
Tjocklek:
paket
stock
Saldo i butik Välj butik
Välj butik för att se lagerstatus
delivery-truck
Köp online
Ange postnummer för leverans och lagerinformation.
close
Sök efter postnummer

Isoleringsskiva Lambda 37 Ursa

Styv och lätthanterlig isoleringsskiva av glasull.

Isoleringen i en byggnad skyddar inte bara mot kyla och värme. Den ger dig också en tyst och behaglig inomhusmiljö då störande ljud minskar både utifrån och mellan rummen samt hjälper till att skydda mot brand. Med isoleringsskivan kan du isolera både väggar, golv och tak. Skivan är anpassad till ett visst C/C -mått (måttet mellan två reglars centrum). Måtten är: C/C 60 centimeter på bredden och C/C 120 centimeter på längden.

Glas- eller stenull

Glas och stenull faller båda inom samlingsnamnet mineralull och tillverkas av glas respektive stenråvara. Råvaran smälts och spinns till tunna trådar som därefter behandlas med ett bindmedel. Medlet härdas då den blivande isoleringen körs genom en ugn. Tillsist kapas isoleringen i lagom stora bitar. Skillnaderna mellan glasull och stenull är inte särskilt stora, glasullen har dock fördelen att expandera ut efter att ha tryckts ihop vilket gör att den håller formen bättre samt minimerar risken för luftspalter mellan isolering och reglar. Dessutom dammar glasullen mindre än stenullen. Användningsområdena för stenull är flera där isoleringen behöver klara högre användningstemperaturer samt där det finns striktare krav på brandsäkerhet eller brandmotstånd. Likaså kan stenullisolering appliceras då kraven på tryckhållfasthet eller isoleringsdensitet är högre.

Lambdavärdet

Det viktigaste värdet att känna till när det gäller isolering är det så kallade lambdavärdet. Detta anger isoleringens värmekonduktivitet, alltså hur bra den är på att leda värme. Hos ett isoleringsmaterial där en låg värmekonduktivitet är önskvärd, är materialet således bättre på att isolera ju lägre lambdavärde det har. Boverket föreskriver ett lambdavärde på högst 37 då ytterväggar isoleras i nyproducerade hus. Ska du exempelvis isolera ett garage kan värdet vara högre.

Bra att veta om isolering

Naturen strävar automatiskt mot att utjämna värmeskillnader. Är det varmt inuti ett hus och kallt utanför strävar luften efter att utjämna denna skillnad. Isoleringens uppgift är enkelt uttryckt att göra det svårt för värmen att ta sig över till den kalla sidan. För att uppnå detta och samtidigt undvika fuktskador behöver en vägg bestå av flera komponenter. Principen för en korrekt isolerad vägg ser ut så här (räknat från insidan): Ytskikt- ångspärr(plastfolie) - isolering - vinskydd - luftspalt – ytskikt utsida.

Kort redogörelse för de olika materialens funktion

Strax under ytskiktet på insidan av en vägg sitter en lufttät plastfolie. När den varma och fuktiga luften på insidan söker sig mot den kallare utsidan hindrar folien luften från att gå genom väggen där den sedan kyls ner, kondenserar och kan orsaka fuktskador.

Folien tvingar luften att ta en annan väg och är bostaden korrekt ventilerad sker detta genom ventilationssystemet. Därnäst kommer själva isoleringen som isolerar genom att den innehåller stillastående luft vilket är en dålig värmeledare.

Innan fasaden är isoleringsmaterialet täckt med vindskydd. Detta för att hindra luftrörelser utifrån från att röra om i isoleringen och sätta den stillastående luften i rörelse. En luftspalt mellan isoleringen och fasaden ser slutligen till att vatten som tränger in av väder och vind har ett utrymme att dränera ut på.

Isolering av yttervägg utifrån

När en yttervägg isoleras blir resultatet bäst om det görs från utsidan. Den främsta orsaken till det är att den befintliga väggen hamnar i ett varmare klimat vilket minskar risken för kondens och fuktskador, en annan fördel är att det invändiga rummets storlek förblir densamma . Att isolera utifrån är dock ett tidskrävande arbete eftersom fasaden helt måste plockas ner. Tänk på att väggens totala isoleringsmaterial ska vara 200-300 mm tjockt.

Förberedelser

Innan du börjar är det viktigt att du är förvissad om att väggen på insidan är ordentligt tät, ingen fuktig luft från insidan ska kunna tränga in i väggen och orsaka fuktskador.

Tillvägagångssätt

Du börjar med att plocka ner fasaden ända in till vindskyddet. Allt fasadmaterial, till exempel foder runt dörrar och fönster måste tas bort. Därefter spikar du upp horisontella reglar med C/C avstånd 600 mm, fortsätt med detta tills fasaden är helt täckt. Isoleringsskivorna placeras sedan mellan reglarna så att de sluter tätt mot dessa och ligger plana mot väggen. Om du anser att du har plats, är det en bra idé att lägga ännu ett lager isolering. Utifrån reglarna fäster du då ytterligare isoleringsskivor. För att skivor som sitter fritt utanför reglarna ska hållas på plats brukar de skruvar eller spikar som används att förses med plastbrickor, dessa träs genom spiken eller skruven och ger sedan ett extra stöd mot isoleringsskivan. När isoleringen är färdigmonterad ska denna täckas med ett vindskyddande lager som exempelvis vindpapp eller vinskyddsfolie.

Nästa steg är att sätta upp spikläkten som fasaden sedan spikas upp mot. För att underlätta monteringen av denna kan det vara bra använda sig av distanshylsor som trycks in i den yttersta isoleringsskivan, du spikar sedan genom hylsan direkt in i regeln. Spikläkten ser även till att ett litet utrymme uppstår mellan isoleringen och fasadmaterialet, detta kallas ”luftspalt” och är mycket viktigt för att vatten som tränger in genom fasaden ska kunna dräneras ut. När läkten är uppsatt kan du spika upp det fasadmaterial du tänkt dig.

Isolering av yttervägg inifrån

Att isolera inifrån är ett alternativ om det av någon anledning inte låter sig göras från utsidan. Det är ett något lättare jobb, men medför samtidigt några nackdelar. Exempelvis hamnar den befintliga väggen i ett kallare klimat vilket gör den känsligare för fukt samt ökar risken för kondens. Därför är det extra viktigt att se till att insidan blir ordentligt lufttät. Ett annat problem är att rummets golvyta minskar när du isolerar på detta sätt.
Varumärke Ursa
Leverantörens artikelnummer 16105
USP Theme Default
Ladda ner dokument

Inspireras av våra gör-det-själv guider

  • Äldre hus är ofta inte så välisolerade som nya, vilket gör att det blir svårt att hålla värmen inne på vintern och ute på sommaren. En bra åtgärd är då att tilläggsisolera, vilket förutom komforthöjning av inomhusklimatet även kan spara många sköna pengar på minskat uppvärmningsbehov. Rätt utfört kan det dessutom öka värdet på huset.
  • Som bekant stiger värme uppåt och utan en välisolerande mössa på huset förlorar ditt hem mycket värme. Oavsett om det gäller ett hus med befintlig isolering eller ett nybygge är det en god idé att se till att takbjälklaget blir ordentligt isolerat. Den här guiden hjälper dig till bättre värmekomfort och att förebygga fuktproblem på vinden, samtidigt som du sparar pengar på sikt.
  • Drömmer du om varma sköna golv utan drag i huset? Då är det troligen dags att se över isoleringen av golvbjälklaget. Med en välisolerad trossbotten kan du höja komforten avsevärt i huset, samtidigt som du får ett energieffektivt hus med god värmeekonomi. Därför är det en god investering för ditt hus att se till att du har en god isolering av husets golvbjälklag.
  • När väggstommen är rest är det dags att påbörja husets klimatskal. Först ska huset göras vindtätt och därefter isoleras för att få den goa värmen att stanna på insidan vintertid, men även för att hjälpa till att hindra sommarvärmen från att ta sig in. Även om det kan tyckas vara ett stort jobb, så är det inte så svårt. Lite att tänka på finns det, men följ vår guide så blir huset välisolerat!
  • Den fuktiga och kvava källaren är ett utrymme som nog många skulle vilja använda till mer än förvaring. Att gräva ut det oisolerade gamla källargolvet är ett stort steg i rätt riktning för att få en trevlig miljö i källaren. En bonus när arbetet är klart blir att det nya golvet även visar sig på uppvärmningskostnaderna då man bryter en stor köldbrygga som tidigare drog in kall luft i huset.
  • Har du ett äldre hus som inte är så välisolerat? Då har det svårt att hålla värmen inne på vintern. Du skulle kunna tilläggsisolera dina ytterväggar utifrån, men då påverkas hela fasaden. Ett smart alternativ är att istället tilläggsisolera från insidan. För att underlätta kan du dela upp projektet i flera mindre och tilläggsisolera rum för rum.